BRUCE HORNSBY – ABSOLUTE ZERO

Het lijkt ongelooflijk lang geleden dat we nog iets van de Amerikaanse pianist en singer-songwriter Bruce Hornsby hebben gehoord. Hij is de man die in 1986 een regelrechte wereldhit scoorde met het prachtige liedje “The Way It Is”. Twee jaar eerder had hij zijn groep ‘Bruce Hornsby And The Range’ opgericht, waarmee ook een hele reeks platen werden opgenomen.

Hij heeft nochtans nooit stil gezeten want we kregen net zijn splinternieuwe album ”Absolute Zero” in onze postbus voor het schrijven een recensie. Die cd blijkt nu het 21e album in de muzikale carrière van de in november 65 jaar wordende Bruce Hornsby te zijn. Het is de opvolger van zijn in 2016 verschenen album “Rehab Reunion”.

Hij heeft zich na zijn lidmaatschap als pianist bij ‘Grateful Dead’ van 1990 tot 1992 helemaal op een solocarrière gestort, waarbij hij zowat alle mogelijke muziekgenres heeft gefrequenteerd, gaande van klassieke muziek over jazz, bluegrass, folk, gospel tot rock en blues. Daarnaast was er ook nog een intensieve samenwerking gedurende lange tijd met de Amerikaanse bluegrass- en countryartiest Ricky Skaggs. In zijn muzikale loopbaan wist Bruce Hornsby bovendien in totaal 13 nominaties voor een ‘Grammy’ en drie ‘Grammy’-awards te veroveren en verkocht hij niet minder dan 11 miljoen albums.

Dat hij ook nu nog zeer creatief en inventief is bij het maken van nieuwe albums moge blijken uit de samenwerkingsverbanden die hij voor de tien nummers op “Absolute Zero” heeft gecreëerd. Er zijn gastoptredens van Justin Vernon en Sean Carey van de formatie ‘Bon Iver’, van de Amerikaanse jazzdrummer Jack DeJohnette, van de Californische gitarist-songwriter Blake Mills en van producer en multi-instrumentalist Brad Cook uit North Carolina.

Daarnaast zingen de drie Engelse zusjes van het akoestische folkrocktrio ‘The Staves’ als backing vocalisten en speelt het klassieke blazers- en strijkersensemble ‘yMusic’ uit New York City mee bij het nummer “Never In This House”. Justin Vernon van ‘Bon Iver’ componeerde met Bruce Hornsby mee aan de hier samen gezongen song “Cast-Off” (zie video) en hij speelt op basgitaar bij de tracks “Voyager One” en “Take You There (Misty)” dat Hornsby samen met ex-‘Grateful Dead’-songschrijver Robert Hunter heeft gecomponeerd.

Bruce Hornsby, muzikant, basketballer en vader van een in 1992 geboren tweeling, blijft ongestoord verder knappe nummers componeren en opnemen zoals nu op het zeer gevarieerde nieuwe album “Alsolute Zero”, maar of er nog ooit een hit à la “The Way It Is” zit aan te komen durven we toch wel wat te betwijfelen. Leuk nieuwtje en fijne tip is wel dat je deze artiest voor het eerst sinds 15 jaar in november 2019 twee keer live aan het werk kunt zien in de Benelux: één keer in ‘De Roma’ in Antwerpen en één keer in ‘TivoliVredenburg’ in Utrecht.

(valsam)

 

8 november 2019: De Roma, Antwerpen, BE
11 november 2019: TivoliVredenburg, Utrecht, NL

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Zappo Productions
distr. : Thirty Tigers

video